Защо е важно да развиваме умението за креативност?

0

Освен, че безспорно са забавни, креативните занимания са и много важни за децата. Креативността развива умения като:

 

  • По-добра концентрация и фина моторика
  • Планиране и задаване на цели
  • Problem-solving skills – умението по-лесно да решаваш проблеми и предизвикателства
  • По-добро настроение и самочувствие

Предложение за насърчаване на креативност в децата:

  1. Развийте въображението 

 Гледайки бял лист хартия, някои деца може да се почувстват демотивирани още в началото. Особено ако са имали грандиозни проекти, които не са се получили както са си представяли. Ако детето няма ясна идея какво да направи, покажете му различни проекти или започнете заедно. Така поне ще има визия какво може да бъде направено. При такъв подход е нормално детето да започне да копира видяното. Не забравяйте да го окуражавате да остави своя почерк в проекта и да го свърже със своите собствени интереси. 

 

      2. Творчески хаос 

Повечето хора смятат, че въображението се случва само в главата, но всъщност ръцете са също толкова важни за всички креативни процеси. За да помогнете на децата да се вдъхновят за нов проект, окуражете ги да разгледат материалите си за рисуване. Помолете ги да ви покажат любимите им материали и ги попитайте и за какво биха използвали всеки един от тях. Моториката на ръцете може да помогне за по-вглъбено мислене и откриване на нови идеи!

      3. Материали

Децата несъмнено обичат да работят с класическите материали за рисуване! Не се колебайте да разширите възможностите чрез нови нови материали като плат, дърво, лего и много други. Колкото повече материали – толкова по-интересен проект! 

 

     4. Насърчавайте всеки тип креативност

Различните деца се интересуват от различен тип креативни дейности. Някои обичат да рисуват, други да играят с конструктори, а трети – да изработват различни неща с ръце. Не подценявайте дейности като пеене на “авторска” песен или изнасяне на представление. Децата могат да развият своите умения чрез всякакви креативни процеси. Помогнете на детето да открие кой е неговият вид креативност. Или още по-добре – окуражавайте децата да опитат всякакви творчески дейности! Така ще развият своето въображение, фина моторика и критично мислене!  

Разгледай нашите предложения за творчески материали и се възползвай от всички актуални намаления тук