Голямото бягство на дядо

0

Дейвид Уолямс отново прави това, което може най-добре – кара децата да заобичат четенето от първата страница на неговата книга Голямото бягство на дядо. Неслучайно той често е сравняван с Роалд Дал. Неговите книги ни откриват съвсем нов, вълнуващ и много, много забавен свят.

 

 

Голямото бягство на дядо е емоционална и трогваща книга, но и в стила на Уолямс – доста забавни книга, която се харесва на малки и пораснали деца. Това е историята за Джак и неговия дядо. Дядото на Джак е бил пилот по време на втората световна война и несъмнено обича да разказва за неговите приключения. Отегчаващи за повечето, Джак няма нищо против да чуе поредната история и вижда дядо си като истински герой. Дядото на Джак, обаче, си мисли, че Втората световна война е в разгара си и тези разкази не са просто спомени, а се случват наистина. Това води до всякакви видове смешни, странни и понякога притеснителни приключения, включително дядо “излитайки” от покрива на градската църква.

 

Creator: Razvi, Sonia www.funkidslive.com

 

 

Въпреки че, дядото е герой за Джак, истината е, че той се бори със състояние на паметта, типично за неговата възраст. Случки като тази, водят до родителите на Джак да вземат решение да го заведат в старчески дом. Това място, обаче, се оказва съвсем не каквото всички мислят…

За разлика от другите му книги, Уолямс избира 80-те години, за да разкаже историята за дядото-герой и малкия Джак. Това проработва страхотно и типично в стила на Уолямс, той успява да пресъздаде времето, както и да обясни състоянието на дядото на Джак по реалистичен и разбираем за децата начин. Освен че успява да напише цяла книга около такъв деликатен въпрос, той все пак успява да я направи изключително позитивна и забавна.

Голямото бягство на дядо е една забавна история, изпълнена с вълнуващи приключения и трогателен край. Въпреки че е написана за деца, Дейвид Уолямс прекрасно успява да пресъздаде как децата могат да разберат и да се справят с онова, което възрастнит не искат да им кажат. Понякога хората подценяват както децата, така и възрастните и тази книга ни показва защо това не трябва да се прави.

Ако още не си прочел тази книга не чакай повече! Чакат те трогващи моменти, вълнуващи приключения и много, много смях!