Хари Потър и Даровете на смъртта

0

Дойде време за и за последната книга от поредицата на Дж. К. Роулинг. Не можем да си представим по-добър завършек на историята – изпълнена със спиращи дъха сюжетни обрати, разкрития за миналото и героични битки.

Както всяка година Хари прекарва първите дни от лятото в къщата на семейство Дърсли. Събитията в края на миналата година разтърсиха цялото магьосническо общество. Дъмбълдор го няма, а Волдемор действа открито и много по-спокойно, знаейи че най-великия магьосник вече не му е пречка. Именно затова дори и семейство Дърсли трябва да намерят безопасно място. Древната магия, която защитава Хари от Волдемор докато е в къщата на семейство Дърсли ще спре да действа в момента, в който Хари навърши 17 години. Това ще се случи съвсем скоро и членовете на Орденът на Феникса трябва да отведат вуйчо Върнан, леля Петуния и Дъдли на безопасно място. Моментът на ряздалата идва и Дъдли, за голяма изненада на Хари, му благодари и за първи път се отнася добре с него.

След като семейство Дърсли са отведени на безопасно място е време и Хари да тръгне към Хралупата. Волдемор е силен и смъртожадните дебнат отвсякъде. Именно затова Хари пътува с членове на Орденът на Феникса. Никой не очаква това, което се случва – по време на пътуването са нападнати от смъртожадните и самия Волдемор. Хари успява да се спаси, но по време на пътуването се случва ужасна трагедия. Всички се прибират в Хралупата и се чудят кой би могъл да ги е предал и да е издал тайната дата на преместването на Хари.

Въпреки ужасните неща, които се случват, едно щастливо събитие предстои – сватбата на Бил Уизли и Фльор. Празненството започва и Хари се сапознава с един от най-старите приятели на професор Дъмбълдор. Той разказва истории за най-великия магьосник, но е прекъснат от леля Мюриъл, която представя историята на Дъмбълдор в съвсем друга светлина. Хари не може да сподели какво е разбрал с Рон и Хърмаяни, защото Кингзли изпраща съобщение. В него се казва, че министерството е паднало и никой не е в безопасност.

Хари, Рон и Хърмаяни се магипортират и отиват в мъгълската част на Лондон. Там си мислят, че са в безопасност, но смъртожадните бързо ги откриват. Принудени са да се скрият в къщата на Сириус – бившата щабквартира на Орденът на Феникса. След като Волдемор контролира министерството и Хогуортс, тримата приятели са принудени да се крият. Те започват да градят план как да намерят и унищожат останалите хоркрукси.

Задачата, възложена им от професор Дъмбълдор е много трудна и опасна. Следващите месеци са изпълнени с изключително опасни и трудни приключения. Волята и смелостта им е поставена на изпитание. По пътя си срещат много трудности, опасни врагове и добри приятели. По време на дългото и изтощително пътуване в търсене на истината, Хари ще научи, че истински ценни са не даровете, които носят безсмъртие и сила, а тези, които осмислят живота.

Дали Хари, Рон и Хърмаяни ще успеят на намерят и унищожат всички хоркрукси? Ще запазят ли приятелството си по време на опасното пътуване? Какви са най-съкровените тайни на Дъмбълдор и Снейп? Ако още не си прочел Хари Потър и Даровете на смъртта не чакай повече! Няма как да не ти хареса!