Хари Потър и Нечистокръвния принц

0

Шестата книга от поредицата за Хари Потър ни изненадва с още по-интересна история и неочаквани открития. Дж. К. Роулинг надминава себе си и кара читателя да не може да се откъсне от магьосническия свят, който тя така умело създава.

Както винаги Хари прекарва ваканцията си при семейство Дърсли. След трагичните събития по време на случката в министерството Хари се чувства ужасно тъжен и самотен. Не му се вярва и на писмото, което е получил от професор Дълбълдор – в него той пише, че ще дойде да го вземе от вуйчо Върнан и леля Петуния още в началото на лятната ваканция и няма да се налага да стои затворен в тяхната къща цяло лято. За Хари това звучи твърде хубаво, за да е истина, но  няколко дни след това, точно в полунощ, някой звъни  на звънеца на къщата на улица Привит Драйв 4.  И за изненада на Хари и още по-голяма изненада за семейство Дърсли това наистина е Дълбълдор.

Дъмбълдор моли Хари да му помогне с важна задача и го отвежда в малко селце. Там Хари се запознава, по-скоро помага на Дълмбълдор да убеди новия учител в Хогуортс да заеме своя пост. След като успешно се справят с тази задача двамата отиват към Хралупата, където Хари е поканен да прекара остатъка от ваканцията. Ваканцията щеше да е щастлива и безгрижна, ако не бяха новините за отвлечени и изчезнали хора, които всеки ден научаваха. Всичко това, разбира се, е дело на Лорд Волдемор и смъртожадните, които вече открито всяваха страх и ужас в хората.

Сега вече целия магьоснически свят вярва на Хари и Дъмбълдор, че Лорд Волдемор се е завърнал – нещо, което до преди няколко месеца отричаше категорично. Новата учебна година в Хогуортс започва със засилени мерки за сигурност и въпреки всички лоши новини Хари е щастлив, че отново е на училище със своите приятели. Тази учебна година му носи много вълнения – той е избран за капитан на отборо по куидич на Грифиндор и Дъмбълдор му доверява всичко, което знае и предполага за Волдемор. Разговорите с професор Дъмбълдор са повече от интересни и разкриват най-големите тайни на Вие-знаете-кого. Хари е много щастлив, когато Дъмбълдор му казва, че ще го вземе с него на опасно пътуване, което цели да отслаби силата на Волдемор. Двамата тръгват и след опасните приключения едва се връщат, а професор Дъмбълдор е на предела на силите си. И тогава виждат нещо ужасно – смъртожадни са проникнали в Хогуортс, а Черният знак е изписан на върха на Астрономическата кула.

Как са успели смъртожадните да проникнат в Хогуортс? Какво разбираме за професор Снейп в края на книгата? Каква е голямата тайна на Волдемор? Ако още не си прочел Хари Потър и Нечистокръвния принц, не чакай повече! Обещаваме ти, че няма да може да я оставиш!